Palenta je namirnica koja je vrlo je zdrava i ukusna. Ne sadrži gluten, a jeftina je i priprema se vrlo lako! Može se konzumirati na razne načine i u kombinaciji s različitim namirnicama.
Idealna je za bebe, za i one koji vode računa o svojim kilogramima, ali i za one koji imaju problema s probavnim sistemom.
Sastav palente i njene zdravstvene prednosti
Palenta sadrži dovoljno minerala, nutritijenata i vitamina koliko je tijelu potrebno da bi normalno funkcioniralo. Palenta ima veliki učinak na sprječavanje raznih bolesti, kao i na sveukupno zdravlje čovjeka. Stoga je preporučljivo da se jednom sedmično uvede kao obavezan obrok.
Sastojci
- 4 šoljice vode
- 1 kašikica soli
- 1 šoljica palente
- 3 kašikice maslaca
- pola šalice svježe naribanog parmezana (opcionalno)
Priprema
- U zdjelu za kuhanje srednje veličine stavi vodu, dodaj sol te pusti da voda proključa. Nakon toga lagano istresi palentu, ali u isto vrijeme konstantno miješaj smjesu kako ne bi ostalo grudica. Vatru smanjite jer će inače palenta prskati.
- Smanji temperaturu i pusti da voda polako ispari, ali i dalje miješaj smjesu sve dok se palenta dovoljno ne zgusne.
- Nakon što je skuhana, makni ju sa šporeta i dodaj u nju puter kako bi bila još kremastija i ukusnija. Ako želiš, možeš dodati i parmezan. Sve dobro promiješaj.
Gotovoj palenti po želji mižete dodati jogurtom i bijeli luk:
Malo bijelog luka sitno narežite, pa umiješajte u kiselo jogurt.
Gotovu palentu stavite na tanjur, polijte rastopljenim maslacem, malo izmiješajte pa zalijte jogurtom. Veoma zdravo i ukusno!
Pročitaj više: KROMPIR ČORBA SA PILETINOM