Zemaljski muzej BiH uspješno uplovljava u 2023. godinu

AVAZ U POSJETI

Zabilježen je veliki porast broja turista, posebno u odnosu na prethodne dvije godine, kaže zamjenica direktora Anom Marić

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, kao jedna od najvažnijih kulturnih institucija u našoj zemlji, ima bogatu prošlost.

U Zemaljskom muzeju pored stalnih aktuelne su i privremene postavke za koje su i građani i turisti veoma zainteresirani. Za muzej je 2022. godina bila zadovoljavajuća što se tiče posjeta i realiziranih programa.

Sanacijski radovi

“Avaz” je posjetio Zemaljski muzej BiH te smo razgovarali sa zamjenicom direktora Anom Marić, koja nam je otkrila kako je muzej poslovao ove godine, kakva je posjećenost njihovim stalnim postavkama i koje to privremene izložbe posjetioci mogu vidjeti.

Oni koji su već posjetili muzej ponovo dolaze kako bi pogledali postavku koja je otvorena prošle godine, a koja prikazuje razvoj duhovne i materijalne kulture s današnjeg prostora Bosne i Hercegovine.

Ističe da je posjećenost ove u odnosu na prošle godine bila znatno bolja.

- Zabilježen je veliki porast broja turista, posebno u odnosu na prethodne dvije godine. Ova godina je znatno bolja. Broj turista koji su posjetili muzej i vidjeli šta on nudi je znatno veći, i nadamo se da će biti još više posjetioca – izjavila je Marić za “Avaz”.

Uspjeli su ostvariti veliki dio planiranih aktivnosti a koje su uglavnom bile fokusirane na građevinske i sanacijske radove obnove pojedinačnih zgrada.

- Generalno smo zadovoljni. Veliki dio sanacijskih radova je gotov, pet povremenih izložbi... Pred kraj godine radimo i na izdavaštvu, tako da generalno uspješno završavamo ovu godinu - kazala je Marić.

Privremen izložbe

Trenutno se mogu vidjeti sve stalne izložbe na odjeljenjima za arheologiju i prirodne nauke, dok se ponovno otvaranje stalnog postava na Odjeljenju za etnologiju očekuje u prvom dijelu sljedeće godine. U ovom posjetioci mogu vidjeti, pored stalnih, još i povremene tematske izložbe "Sevdalinka - slika, riječ i zvuk", "Herbarium" i "YSL par Pierre & Alexandra Boulat". Marić je otkrila koje to planove imaju za 2023. godinu.

- Planiramo u konačnici završiti sanacijske radove koje smo započeli u ovoj godini. Naš plan je također završiti i otvoriti stalni postav “Vodozemci i gmizavci Bosne i Hercegovine” na Odjeljenju za prirodne nauke. Također tu će biti i nekoliko povremenih izložbi o kojima ćemo naknadno govoriti, i naravno zajedno proslaviti 135. rođendan Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine – otkrila nam je Marić.

IZVOR: AVAZ

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)