Sofia Goggia uprkos slomljenoj ruci prava u St. Moritz

Skijanje

Sofia Goggia trijumfuje u cilju nakon svoje pobjedničke serije u subotnjem spustu (Agence Zoom)

Dvadeset četiri sata nakon što je slomila ruku i prebačena u bolnicu na operaciju, Italijanka Sofia Goggia se vratila na poznato mjesto: na vrh podijuma Svjetskog kupa u spustu.

"Jučer se pokvarila, danas je već popravljena", rekla je Goggia nakon što je u subotu u St. Moritzu pobijedila na svom trećem spustu u sezoni ispred Slovenke Ilke Štuhec, dok je Njemica Kira Weidle osvojila treće mjesto.

Goggia se utrkivala sa pločom i devet šrafova umetnutih u otečenu lijevu ruku koju je slomila na dva mjesta u petak, a također je napravila improvizirane rupe izrezane na rukavici.

I dalje je skijala tipično agresivno skijanje na stazi Corviglia pune dužine i pobijedila u trci za 0,43 sekunde, što je njena 11. pobjeda u posljednjih 16 spusta Svjetskog kupa u kojima je učestvovala.

"Nisam mogla da guram na startnoj kapiji i zato nisam imala zaostatak u treninzima, ali pola sekunde je dovoljno", rekla je o pobjedničkoj margini. "Takođe je dovoljna i jedna stotinka sekunde."

Goggia je nakon trke u petak helikopterom odvezena u Milano na operaciju i bilo je upitno da li bi uopće mogla učestvovati u subotu, a kamoli pobijediti u trci.

Sofia Goggia sa povrjeđenom rukom

„Zaista sam srećna, zaista sam zahvalna jer uopšte nije bilo zagarantovano da ću danas biti na startnoj kapiji“, rekla je ona.

"Stvarno razumijem da je to bilo malo rizično, ali sam sebi rekkla da nakon Pekinga (kada se oporavila od povrede koljena i osvojila srebro u spustu na Olimpijskim igrama 2022.) mogu sve izdržati i to je upravo ono što sam uradila."

Nakon maglovitog i snježnog spusta u petak , subotnja trka je održana pod plavim nebom i jarkim suncem, a trkači su uživali u savršenim uslovima u odmaralištu dvostrukog domaćina Olimpijade.

Ilka Štruhec

Štuhec, dvostruka svjetska prvakinja u spustu iz 2017. i 2019. godine, pokazala je da ima još dosta za pokazati sa 32 godine nakon što je došla na drugo mjesto i stigla do svog prvog postolja u Svjetskom kupu u skoro četiri godine.

"Zapravo sam bila iznenađena kada sam vidjela vrijeme u finišu jer sam imala osjećaj da sam svuda drugdje nego tamo gdje sam zamišljala", rekla je.

Kira Weidle

Weidle, koja se borila u lošim uslovima u petak kada je završila na 24. mjestu, preuzela je rano vodstvo i stigla do svog prvog podijuma u sezoni na trećem mjestu.

„Danas je bilo mnogo, mnogo bolje nego juče, tako da sam veoma sretna što sam mogla da promjenim mišljenje sa jučerašnjeg na danas“, rekla je ona.

Mikaela Shiffrin
Mikaela Shifrrin

ST.Moritz (SUI)

Povezane vijesti: Sofia Goggia prva u Lake Louisu: Elvedina Muzaferija zauzela 36. mjesto

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)