Recept: Princess krofne – omiljena poslastica (VIDEO)

Gastro

Recept Princess krofne
Foto: akter.ba

Izvorno im ime je profiterole. Osnovu ovog deserta čini mekano tijesto i obično je punjeno nekim filom.

Kod nas je najčešće pravi fil od vanilije, šlaga ili sladoleda.

Recept Princess krofne

Sastojci

Tijesto: U pšerpu sipati 2.5 dl vode, 130 gr margarina, 1 supenu kašiku šećera i prstohvat soli. Staviti da prokuha. Nakon što prokuha, dodati 180 gr brašna i uz stalno miješanje dok se ne počne odvajati od zidova posude. Ostaviti da se hladi. U ohlađenu smjesu dodati 4 umućena jajeta i dobro izmješati. Koristili smo mikser. Kad se masa ujednači pomoću šprica istiskati smjesu na pleh koji ste predhodno obložili pek papirom. Staviti da se peče u zagrijanu rernu na 200 stepeni 25 minuta. Nakon toga smanjiti temperaturu na180 stepeni i peći još 15 minuta. VAŽNA NAPOMENA: Rernu ne smijete otvarati sve dok se potpuno ne ispeče.

Krema: 700 ml mlijeka, u koje smo dodatli 200 g šećera i 2 vanilin šećera staviti da prokuha.U dodatnih 100 ml mlijeka umutiti 2 žumanca i 5 punih kašika gustina. Kad prokuha mlijeko dodati smjesu sa gustinom i mješati da se zgusne. Ostaviti da se ohladi i u potpuno ohlađenu smjesu umiješati 90 gr omekšanog maslaca, sjediniti i izmješati. u posebnu zdjelu umutiti 300 ml slatkog vrhnja . Ohlađene krofne sjeći na pola, špricom filovati prvo žutu kremu, pa umućeni šlag. Poklopiti gornjim dijelom krofne i posuti šećerom u prahu.

Uživajte!

Princess krofne

Pročitajte više: HIT na društvenim mrežama “Najgori recepti”

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)