U nastavku donosimo recept tufahija koji je sastavni dio tradicionalne kuhinje. Ova bosanskohercegovačka nacionalna slastica podrijeklom je iz Perzije. Tradicionalni desert sa najfinijom kremom od oraha koji će voljeti svi.
Potrebni sastojci:
1 kg jabuka
500 g šećera
500 ml vode
150 g mljevenih oraha
sok od limuna
šlag pjena
50 ml mlijeka
1 kesica vanil šećera
Način pripreme:
Pripremite jabuke tako što ćete ih oguliti te lagano nožem izvaditi srednji dio sa košpicam.
Potom napravite agdu kuhanjem vode, šećera, sok od limuna. Kada agda proključa stavite jabuke da se kuhaju 15 minuta vodeći računa da se jabuke ne raspadnu.
Napomena: Limun pomaže da jabuke zadrže svoju boju prilikom kuhanja, a šećer u agdi pomaže da se jabuke tokom kuhanja ne raspadnu.
Kada su jabuke dovoljno skuhane, izvadite ih iz agde. Potom ostaviti da se hlade na sobnoj temperaturi, pa staviti u frižider na sat vremena.
Isjeckane orahe prelite vrelim mlijekom koje predthodno pomješate sa vanilin šećerom. Dobijenom smjesom punite jabuke. Potom tufahije staviti u staklenu posudu i preliti preostalom agdom. I ovdje možete dodati 2-3 kašike kristal šećera.
Na kraju tufahija ukrasite šlagom i stavite u frižider da se stegne. Tufahije su gotove i spremne za serviranje.
Pročitajte više: Recept: Tufahije, tradicionalni kolač