Peskov: Ko ne želi plaćati plin u rubljama neće ga ni dobiti

Rusija

Peskov: Ko ne želi plaćati plin u rubljama neće ga ni dobiti
Foto: EPA/EFE

Rusija je ranije saopćila da će sve zemlje koje su joj uvele sankcije od početka njene invazije na Ukrajinu morati plaćati plin u rubljama, no na prošlosedmičnim razgovorima, Grupa sedam nije htjela prihvatiti uslove koje je Rusija izložila.

Na sastanku čelnika Evropske unije u petak nije se pojavio zajednički stav o prošlosedmičnom zahtjevu Rusije da "neprijateljske" zemlje moraju plaćati plin u rubljama, a ne u eurima, nakon udruživanja SAD i evropskih saveznika u nizu sankcija usmjerenih na Rusiju.

Zabrinutost oko sigurnosti snabdijevanja pojačana je nakon potražnje, a kompanije i zemlje EU su se trudile da shvate posljedice.

Ruska centralna banka, vlada i Gazprom koji čini 40 posto evropskog uvoza plina, trebalo bi da do sutra iznesu svoje prijedloge za plaćanje plina u rubljama predsjedniku Vladimiru Putinu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov zauzeo je jasan stav naglasivši da se Rusija neće baviti ‘dobrotvornim radom’.

“Nećemo isporučivati plin besplatno, to je jasno. U našoj situaciji, ovo je teško moguće i ne želimo da se bavimo dobrotvornim radom”, rekao je Peskov.

Peskov je naglasio da ukoliko SAD i evropske sile ne budu htjele da plaćaju plin u rubljama, jednostavno – neće ga ni dobiti.

Međutim, dodao je da Rusija tek treba da donese konačnu odluku o tome kako da odgovori ako evropske zemlje odbiju da plaćaju u ruskoj valuti.

U međuvremenu, ministri energetike iz Grupe sedam industrijaliziranih zemalja odbili su zahtjeve za plaćanjem u rubljama, rekao je njemački ministar ekonomije i zaštite klime Robert Habeck nakon razgovora sa svojim kolegama.

"Svi ministri G7 složili su se da je ovo jednostrano i jasno kršenje postojećih ugovora", rekao je novinarima nakon virtuelne konferencije s ministrima energetike G7.

Ministri su ‘još jednom istakli da su sklopljeni ugovori validni i da kompanije treba i moraju da ih poštuju'.

"Plaćanje u rubljama je neprihvatljivo i pozivamo zainteresovane kompanije da ne ispune Putinov zahtjev", rekao je on.

Pročitajte više: Europska unija će kupovati plin od SAD-a, priprema se sporazum

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)