Šarlota s višnjama: Osvježavajući desert bez brašna, šećera…

Zahvaljujemo se naturally_sweet_life_ na divnom receptu! Šarlota s višnjama, osvježavajući desert bez brašna, šećera, margarina te umjetnih pojačivača okusa.  Idealan spoj sočnog biskvita od badema, domaćeg džema od višanja bez šećera i osvježavajuće mouss kreme s višnjama.

Sastojci:

 Za biskvit:

5 jaja srednje veličine;

100g badema ( ili lješnjaka; oraha);

3-4 kašike Xylitola (ili drugog zaslađivača);

prstohvat soli.

Za premaz biskvita:

domaći džem od višanja bez šećera (ili bilo kojeg drugog od šumskog voća, malina, borovnica).

Za kremu/fil:

500 ml slatkog vrhnja

i 500 grama mascarpone ili nekog drugog krem sira

3-4 supene kašike Xylitola (ili drugog zaslađivača);

20 grama želatine u prahu;

ekstrakt vanilije;

300 grama zamrznutih višanja (ili šumsko voće, maline, borovnice).

Priprema:

Odvojiti žumanjca i bjelanca. Žumanjca umutiti s zaslađivačiom, a bjelanjke u drugoj posudi uz prstohvat soli. U umućena žumanjca dodati mljevene bademe te pažljivo lopaticom povezati. Na kraju lagano umjesiti bjelanca. Prebaciti u četvrtast pleh obložen papirom za pečenje i peći na 190°C ovisno o jačini pećnice cca 10-15 minuta.

Pečeni biskvit umotati još toplog u vlažnu krpu i kad se ohladi premazati domaćim džemom i zarolati. Nakon sto se stisne, rolat izrezati ako je moguće na kriške jednake debljine. Na isti način ispeći okrugli dodatan biskvit u kalupu za torte.

Mascarpone i slatko vrhnje zajedno ismiksati da se povežu, dodati zaslađivač i vanilija ekstrakt te još kratko izmiksati.

Foto: Instagram šarlota s višnjama

Želatinu pripremiti prema uputama na pakiranju, ostaviti da nabubri te rastopiti na laganoj vatri. U rastopljenu želatinu dodati dvije žlice umučene smjese mascarponea i slatkog vrhnja. Lagano izmješati da se rastopi, te lagano rashlađeno umješati u preostali dio smjese. Sve zajedno izmiksati te na kraju lagano dodati kombinaciju s višnjama ( 200 grama odmrznutih višanja izmiksati a preostali dio ostaviti u komadu).

Slaganje:

Posudu sa okruglim dnom obložiti prozirnom folijom. Redati kriske rolata po zidovima posude. Unutrašnjost posude ispuniti kremom. Pokopiti okruglim biskvitom i ostaviti u frižideru 2- 3 sata. Ohlađenu Šarlota s višnjama okrenuti i ukloniti foliju. Poslužiti po želji.

Prijatno!

Pročitajte više: Da li ste probali ovaj recept?: Raffaello zdrave kuglice


Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)