Volite kafu i kolače?: Tiramisu na drugačiji način

Screenshot 2021-03-01 201937 3
Foto: Instagram

Ako volite tiramisu, jedan od najpopularnijih talijanskih deserata, onda vam naturally_sweet_life_poklanja recept za jedan tiramisu ali na poseban način. Probajte najfiniju moguću verziju ove kremaste slastice na malo drugačiji način.

Malina tiramisu torta
Sastojci

Za biskvit:

6 jaja, 120 grama tamne čokolade

Pure Dark s 84 % kakaa;

1 supena kašika  ekstrakta espressa (ili kašičica  kafe espressa);

 prašak za pecivo;

 prstohvat soli

 -peći dvije kore!

Za espresso kremu:

500 grama Mascarponea;

700 grama slatkog vrhnja;

 50 grama erythritola (ili drugog zaslađivača po želji);

 1 čajne kašičice ekstrakta vanilije;

 4 čajne kašičice espressa kafe (sobne temperature);

 20 grama želatine. Za žele od maline:

 350 grama zaleđenih malina;

 20 grama želatine;

po želji možete dodati zaslađivač.

Priprema

Zaleđene maline staviti na peć, da se odlede i puste sok. Štapnim mikserom izmiksati, dodatni želatinu te još kratko štapnim mikserom povezati. Ostaviti da se prohladi. Manji kalup cca 22 cm, obložiti prozirnom folijom, prebaciti žele od malina dok je još tekući, te ostaviti u hladnjaku - zamrzivaču 30-40 min da se stisne.

Pećnicu zagrijati na 180 °C. Čokoladu otopiti na pari te ostaviti da se prohladi. Bjelanca umutiti s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Žumanaca umutiti dodati espresso ekstakt te sve zajedno umutiti, potom dodati prašak za pecivo. Sve zajedno povezati te dodati rastopljenu čokoladu. Izmješati da se spoji i na kraju lagano umješati snijeg od bjelanaca. Staviti peći 25-30 min ovisno o jačini pećnice.

Mascarpone i slatko vrhnje zajedno ismiksati da se povežu, dodati erythritol, vanilija ekstrakt i espresso kafu te još kratko izmiksati. U rastopljenu želatinu dodati dvije kašičice umučene smjese mascarponea i slatkog vrhnja, lagano izmješati da se rastopi, te lagano rashlađeno umješati u preostali dio smjese. Sve zajedno izmiksati da se poveže. Na rashlađen biskvit staviti jedan dio kreme, potom pažljivo žele od malina; zatim još jedan dio kreme da prekrije žele; potom drugu koru i na kraju preostali dio kreme (jedan mali dio možete ostaviti za dodatno ukrašavanje). Ostaviti u hladnjak na hladenje, najbolje preko noći.
Prijatno!


Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)