Pileći paprikaš je jedno posabno jelo koje ima mađarske korjene. Na našim prostorima rado se priprema i jede. Pileći paprikaš štiti od bolesti, jača tijelo i poboljšava varenje. Probajte spremiti svoj paprikaš po ovom receptu.
Sastojci
Potrebno je:
- 1 pile
- 1 kg krompira
- 1 dl ulja
- 1 šargarepa
- 1 paradajz
- 1 kašičina paradajza iz tube
- 2 glavice crnog luka
- 1 paprika
- aleva paprika
- peršunov list
- mleveni biber
- so
Priprema
- Očišćeno pile isjeći na komade i oprati.
- Na zagrejanom ulju ili puteru propržiti sitno isjeckan crni luk, dodati na kolutove isječenu mrkvu, isječenu papriku, meso, posoliti po ukusu, sipati pola čaše vode i dinstati uz povremeno dolivanje vode.
- Kada je meso upola kuhano dodati kašičicu paradajza iz tube, malo aleve naprike, očišćen i na kocke isječen krompir, naliti pola litra vode i sve zajedno kuhati dok ne bude gotovo.
- Kuhan paprikaš skinuti sa vatre, umješati pola kašičice sitno isjeckanog peršunovog lista i malo mljevenog bibera.
Prijatno!
Pročitajte više: Recept: Tjestenina sa špinatom i graškom