Neprevaziđeni klasik: Kolač s jabukama i jogurtom

Kolač s jabukama i jogurtom
Foto: Shutterstock

Jabuka i jogurt sjajna kombinacija koja će poslužiti kao zdrav i ukusan doručak ili lagani desert.

Sastojci za kolač s jabukama i jogurtom

350 ml grčkog jogurta

200 g šećera

150 ml maslinovog ulja

50 ml soka od limuna

3 velika jaja

1 kašikica ekstrakta vanilije

600 g jabuka

300 g višenamjenskog brašna

3 kašikice praška za pecivo

1/2 kašikice sode

2 kašikice mljevenog cimeta

80 g smeđeg šećera

2 kašike maslaca

Prstohvat soli

Postupak:

Zagriete pećnicu na 170 stepeni. Premažite posudu za pečenje maslinovim uljem.

Jogurt, šećer, maslinovo ulje, limunov sok, jaja i ekstrakt vanilije pomiješajte u velikoj zdjeli.

Ogulite jabuke i nareži te ih na kockice. Dodajte ih u smjesu s jogurtom. Zatim ubacite brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i ½ kašikice cimeta i miješajte dok ne razbijete sve grudice brašna.

Ostatak cimeta pomiješajte sa smeđim šećerom i dvije kašike maslaca i stavite sa strane.

Polovicu tijesta prebacite u posudu za pečenje, a preko toga rasporedite smjesu šećera i maslaca. Prelijte ostatkom smjese.  Pecite otprilike 50 minuta prekriveno aluminijskom folijom. 

Nekoliko minuta prije kraja foliju skinite kako bi kolač poprimio zlatnosmeđu boju. 

Prednost ovog kolača što ga na sobnoj temperaturi možeš držati čak četiri dana.

Pratite nas na Miris Kuhinje

Pročitaj više: Marokanski sataraš: Odlično jelo, lagano i brzo

Kolač s jabukama i jogurtom

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)