Jabuka i jogurt sjajna kombinacija koja će poslužiti kao zdrav i ukusan doručak ili lagani desert.
Sastojci za kolač s jabukama i jogurtom
350 ml grčkog jogurta
200 g šećera
150 ml maslinovog ulja
50 ml soka od limuna
3 velika jaja
1 kašikica ekstrakta vanilije
600 g jabuka
300 g višenamjenskog brašna
3 kašikice praška za pecivo
1/2 kašikice sode
2 kašikice mljevenog cimeta
80 g smeđeg šećera
2 kašike maslaca
Prstohvat soli
Postupak:
Zagriete pećnicu na 170 stepeni. Premažite posudu za pečenje maslinovim uljem.
Jogurt, šećer, maslinovo ulje, limunov sok, jaja i ekstrakt vanilije pomiješajte u velikoj zdjeli.
Ogulite jabuke i nareži te ih na kockice. Dodajte ih u smjesu s jogurtom. Zatim ubacite brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i ½ kašikice cimeta i miješajte dok ne razbijete sve grudice brašna.
Ostatak cimeta pomiješajte sa smeđim šećerom i dvije kašike maslaca i stavite sa strane.
Polovicu tijesta prebacite u posudu za pečenje, a preko toga rasporedite smjesu šećera i maslaca. Prelijte ostatkom smjese. Pecite otprilike 50 minuta prekriveno aluminijskom folijom.
Nekoliko minuta prije kraja foliju skinite kako bi kolač poprimio zlatnosmeđu boju.
Prednost ovog kolača što ga na sobnoj temperaturi možeš držati čak četiri dana.
Pročitaj više: Marokanski sataraš: Odlično jelo, lagano i brzo