Dobro je u zamrzivaču uvijek imati paketić kozica. U nedostatku vremena ili ideje za ručak, kozice su, bez obzira kako pripremljene, uvijek dobro rješenje
Sastojci za rižoto
za 2 osobe
200 g očišćenih repova kozica, svježih ili smrznutih
1 manja glavica luka
1 režanj bijelog luka
maslinovo ulje
180 g arborio riže
1 mala tikvica, 150 g
1 prstohvat tucane ljute paprike
1/2 kašikice bibera
sol
50 ml bijelog vina
oko 500 ml temeljca
1 žlica sjeckanog peršuna
1 kocka maslaca
Priprema
Svježe kozice očistiti: odvojiti repove od glava, skinuti im ljusku i izvaditi tamnu nit (crijevo). Repove isprati pod mlazom hladne vode pa raširiti na kuhinjskom papiru da se posuše.
Smrznute kozice odmrznuti i posušiti na isti način.
Od glava i ljuski kozica, te povrća napraviti temeljac. Kuhati najmanje pola sata pa procijediti. Temeljac držati na laganoj vatri jer treba biti vreo kad se njime podlijeva riža.
Napomena: Ako ste koristili smrznute kozice, temeljac praviti samo od povrća.
Tikvici odrezati krajeve, uzduž prerezati na 4 dijela, pa poprijeko na tanke fetice.
U manjoj tavi zagrijati maslinovo ulje pa ubaciti kozice. Malo posoliti i pržiti 3-4 minute, pa podliti bijelim vinom. Kuhati dok alkohol iz vina ne ispari, oko 1 minutu. Maknuti s vatre i ostaviti sa strane.
U široj tavi zagrijati malo maslinovog ulja pa popržiti sitno sjeckan crveni i bijeli luk. Kad crveni luk postane prozirn, dodati rižu i ½ kašičice soli. Stalno miješati na srednje jakoj vatri dok riža ne zastakli.
Dodati pripremljenu tikvicu i prstohvat tucane ljute paprike. Miješati na srednje jakoj vatri oko 5 minuta.
Onda rižu podliti sa 1 kutljačom (grabilicom) vrelog temeljca. Miješati dok se riža ne posuši.
Pročitaj više: Današnji prijedlog je savršena riba: Brancin s povrćem
Pratite nas na facebook akter.ba - Rižoto s kozicama i tikvicama