Spiral: From the Book of Saw – Jeftino rebootovanje franšize

Piše: Sead Vegara, Filmofil.ba Saw

Kada se u 2004. pojavio film pod nazivom Saw (Slagalica strave)ponudio je tračak (novog) svjetla u cijelom žanru trilera o serijskim ubicama. Neko bi rekao maštovito djelce. Ako pitate potpisnika ovih redova, sve to se činilo i previše jeftino, predvidivo i providno, tada. A i sada, decenijama poslije, nakon brojnih nastavaka, uslijedio je reboot Saw franšize sa naslovom Spiral: From the Book of Saw (Spirala straha: Novo poglavlje slagalice strave, 2021). Nastao kao umna tvorevina australijskih autora Jamesa Wana i Leigha Whannella, Saw je uzburkao svijet filma, do te mjere da se nakon tog filma snimilo upravo još osam naslova u franšizi, sve jedan gori od drugog, praveći od prvobitnog trilera nadalje, ono što Amerikanci zovu spllater hororom.

Spirala straha: Novo poglavlje slagalice strave; režija: Daren Lynn Bousman; uloge: Chris Rock, Samuel L. Jackson, Max Minghella, Marisol Nichols; 2021.
IMDb rejting: 5.5/10
Rotten Tomatoes rejting: 37%

Originalni film je do određene mjere ponudio autentičnu priču o nekoliko ljudi koji se nađu zatočeni u malom prostoru. Odatle mogu i moraju pobjeći jedino ako pristanu na nimalo ugodne igre. U tim igrama će trebati riskirati dijelove tijela koji su uhvaćeni u neobičnu zamku-napravu.

U svakom slučaju, iscrpivši sve moguće ideje raznih načina da osakate i unakaze ljudsko tijelo, kasnije razrađena priča o “Jigsaw“ ubici u filmovima koji su uslijedili, došla je do zida. Zida kojeg će reditelj četiri unosa u Saw franšizu Daren Lynn Bousman srušiti macolom, samo da bi na klimavim osnovama pokušao izgraditi prvi od onoga što bi trebalo postati novi serijal Spiral: From the Book of Saw.

Jer, Hollywood ne ubija svoje „zlatne koke“. To je upravo ova franšiza čiji svjetski box office iznosi preko milijarde dolara. Reditelj Bousman se u novom filmu djelimično vratio originalnim postavkama koje možemo nazvati trilerskim, samo da bi pokušao izvesti svojevrsni otklon od žanra, angažovavši komičara i glumca Chrisa Rocka za glavnu ulogu.

Chrisov detektiv Zeke dobit će novog partnera Williama (Max Minghella), upravo u trenutku kada se pojavi, po svemu sudeći, imitator Jigsaw ubice, koji se namjerio na policiju i njene članove.

Skriveni motiv i morbidna igra ubice možda baš i nije najbolje razrađen. U svakom slučaju poput prvog u seriji ostaje predvidiv, providan i jeftin način rebootovanja franšize.

Rock, kredtitiran kao jedan od kreatora priče i producent, veliki je fan serijala. Ipak, svojom komedijaškom harizmom nije uspio baciti novo svjetlo na potrošenu priliku ponovnog premošćavanja žanrova. Ali, imajući u vidu kako se u Hollywoodu i Americi koliko-toliko originalna ideja, kakva je bila ona za prvi film i sada pokušaj reboota, da što više puta reciklirati sve u cilju “cijeđenja“ što više novca iz pokušaja od franšize sa sigurnošću možemo tvrditi da u nadolazećim godinama možemo očekivati nove nastavke koji će potvrditi nezaobilazu činjenicu da tvornica snova jednostavno više nikako nema nimalo mašte.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)