Kolagen je najobilniji protein u vašem tijelu.
Ima razne važne uloge, uključujući pružanje strukture vašoj koži i pomoć u zgrušavanju krvi.
Posljednjih godina stekao je popularnost kao dodatak prehrani i sastojak šampona i losiona za tijelo.
Ipak, možda se pitate šta je kolagen, kao i za šta je dobar. Ovaj vam članak daje temeljit pregled ovog važnog proteina.
Šta je kolagen?
Kolagen je najzastupljeniji protein u vašem tijelu, na koji otpada oko jedne trećine njegovog proteinskog sastava.
To je jedan od glavnih gradivnih dijelova kostiju, kože, mišića, tetiva i ligamenata. Kolagen se nalazi i u mnogim drugim dijelovima tijela, uključujući krvne žile, rožnicu i zube.
Možete to shvatiti kao "ljepilo" koje drži sve ove stvari na okupu. Zapravo, riječ dolazi od grčke riječi "kólla", što znači ljepilo.
Šta radi u vašem tijelu?
Postoji najmanje 16 vrsta kolagena. Četiri glavna tipa su tip I, II, III i IV.
Evo detaljnijeg pogleda na četiri glavne vrste kolagena i njihove uloge u vašem tijelu:
Tip I. Ovaj tip čini 90% kolagena u vašem tijelu i napravljen je od gusto upakovanih vlakana. Pruža strukturu koži, kostima, tetivama, vlaknastoj hrskavici, vezivnom tkivu i zubima.
Tip II. Ovaj tip je napravljen od labavo upakovanih vlakana i nalazi se u elastičnoj hrskavici koja ublažava vaše zglobove.
Tip III. Ovaj tip podržava strukturu mišića, organa i arterija.
Tip IV. Ovaj tip pomaže kod filtracije i nalazi se u slojevima kože.
Kako starite, vaše tijelo proizvodi manje i manje kvalitetnog kolagena.
Jedan od vidljivih znakova ovoga je na vašoj koži koja postaje manje čvrsta i podatna. Hrskavica takođe slabi s godinama.
Hranjive tvari koje povećavaju proizvodnju kolagena
Sav kolagen započinje kao prokolagen.
Vaše tijelo stvara prokolagen kombinirajući dvije aminokiseline - glicin i prolin. U ovom procesu se koristi vitamin C.
Možda ćete moći pomoći svom tijelu u proizvodnji ovog važnog proteina osiguravajući da unosite puno sljedećih hranjivih sastojaka:
Vitamin C. Velike količine nalaze se u agrumima, paprici i jagodama
.
Proline. Velike količine nalaze se u bjelanjcima, pšeničnim klicama, mliječnim proizvodima, kupusu, šparogama i gljivama .
Glicin. Velike količine nalaze se u svinjskoj koži, pilećoj koži i želatini, ali glicin se nalazi i u raznoj hrani koja sadrži proteine.
Bakar. Velike količine nalaze se u mesu organa, sjemenkama sezama, kakau u prahu, indijskim oraščićima i leći.
Uz to, vašem tijelu trebaju visokokvalitetni proteini koji sadrže aminokiseline potrebne za stvaranje novih proteina. Meso, perad, morski plodovi, mliječni proizvodi, mahunarke i tofu izvrsni su izvori aminokiselina.
Stvari koje oštećuju kolagen
Možda je još važnije izbjegavati sljedeća ponašanja koja uništavaju kolagen:
Jedite previše šećera i rafiniranih ugljikohidrata. Šećer ometa sposobnost kolagena da se sam popravi. Smanjite potrošnju dodanog šećera i rafiniranih ugljikohidrata.
Previše sunca. Ultraljubičasto zračenje može smanjiti proizvodnju kolagena. Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu .
Pušenje. Pušenje smanjuje proizvodnju kolagena. To može oslabiti zacjeljivanje rana i dovesti do bora.
Neki autoimuni poremećaji, poput lupusa, mogu oštetiti i kolagen.
Sigurnost i neželjeni efekti
Do danas su dostupne ograničene pouzdane informacije o sigurnosti i efikasnosti dodataka kolagena.
Potencijalni neželjeni efekti dodataka želatini uključuju dugotrajan neugodan ukus i osjećaje težine i žgaravice.
Također, ako ste alergični na izvor dodatka, mogli biste imati alergijsku reakciju.
Ostale namjene
Kolagen ima mnogo upotreba, od hrane do lijekova do proizvodnje.
Hiljadama godina kolagen se koristio za stvaranje ljepila. Danas se još uvijek koristi za stvaranje žica za muzičke instrumente.
U hrani se kolagen zagrijava da stvori želatinu i koristi se za izradu crijeva za kobasice. U medicinskom području koristi se kao punilo u plastičnoj kirurgiji i zavoju za teške opekline.