Sarma je turska riječ i u osnovi tursko jelo koje je ušlo u našu kuhinju tokom 15 i 16-og vijeka, kao i burek i još neka druga jela, o kojma ćemo kasnije govoriti.
Sarmak,na turskom jeziku znači zaviti, uviti, oviti.
Japrak, odnosno yaprak, je naziv za list, a yaprak dolma, kako se još naziva ovo jelo u nekim drugim krajevima, daleko od naših, u prijevodu znači nadjeveni list.
Dolma ili sarma je jelo, koje se priprema u mnogim svjetskim kuhinjama i podrzumjeva dvije osnovne stvari:
punjenje, može biti sa mesom ili samo biljnog porekla (riža, paprika, pradajz, itd)
– omotač, list neke biljke, kiseli kupus, zelje, raštika, list vinove loze, koji se puni filom i rola se u male valjke
Danas ćemo za sarmu koristiti raštiku, koja se najčešće koristi u Dalmaciji i Hercegovini.
Sastojci:
- 1 kilogram raštike
- 750 grama mljevenog mesa
- 2-3 šake riže
- 1 veći luk
- 1 paradajz
- voda ili temeljac od kostiju
- sol/ vegeta, biber
Priprema:
Pomiješajte meso, nasjeckani luk, sol, biber i rižu. Raštiku očistite pa kratko prokuhajte, samo da list malo omekša. Listove potom nadjenite mesom, i umotajte sarmu.
Na dno lonca stavite kašiku ulja , malo tanko narezane raštike, pa na to uredno poslažite japrake.
Zalijte ih vodom ili temeljcem od kostiju, dodajte paradajz narezan na kockice i kuhajte oko sat i pol, po potrebi dolijevajući vode. Poslužite s pire krumpirom.
Prijatno!
Više recepata na: Miris Kuhinje
Pročitaj više: Obične ćuftete kao posebno jelo: Uživajte!