Osvježavajuća i mirisna poslastica kojoj nećete moći odoljeti!
Galetta - omiljena proljetna slastica koju možete pripremiti s različitim sezonskim voćem. Galette krasi prhka baza prekrivena svježim voćem, a uz topli kolač odlično će pasati kuglica sladoleda od vanilije ili šlag.
Priprema je zaista jednostavna i ne zahtjeva posebno kulinarsko umijeće. S obzirom da je krenula sezona jagoda, donosimo recept za slasne galette s jagodama.
Sastojci:
Za prhko tijesto:
- 300 g brašna
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 150 g maslaca
- 1 jaje
- 1 ili 2 kašike kiselog vrhnja
- jaje za premazivanje
Za fil :
- 400 g jagoda
- 50 g šećera
- 1 vanili šećer
- 1 kašika škrobnog brašna
Priprema:
Jagode očisti, nareži na četvrtine, posipaj šećerom te ih ostavi da odstoje 30 minuta. Potom ocijedi tekućinu te ih posipaj sa škrobnim brašnom. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer, sol i hladni maslac. Zatim dodaj jaje i umijesi tijesto. Po potrebi dodaj žlicu ili dvije kiselog vrhnja. Nemoj ga mijesiti predugo jer tijesto ne treba biti savršeno glatko. Tijesto podijeli na 2 jednaka dijela te ga stavi u hladnjak na 30 minuta. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva, a protvan obloži papirom za pečenje. Pripremljeno tijesto razvaljaj u oblik kruga debljine otprilike 2 cm. Na tijesto posloži pripremljene jagode. Rubove premaži jajetom te ih presavini preko voća sa svih strana. Galette peci oko 25 minuta ili dok tijesto ne poprimi lijepu zlatno smeđu boju. Posluži ih mlake, uz kuglicu sladoleda.
Pročitajte više: Praline s pistacijama i čokoladom by naturally_sweet_life